Reluctant Readers / Dyslexia Friendly

Nederlands Er zijn meerdere redenen waarom sommige kinderen opzien tegen lezen, dit kan bv zijn vanwege een beperkte woordenschat, aandachtsproblemen of dyslexie. Ook zijn er kinderen die ervan overtuigd zijn dat lezen niet leuk is maar nog niet eerder een boek hebben gelezen welke aansluit op hun interesses. Het lezen van een Engelstalig boek lijkt dan bijna onmogelijk.

De Reluctant readers zijn verhalen die zijn geschreven voor de interesse leeftijd van de doelgroep, maar met een lagere leesleeftijd. Geen vereenvoudigde klassiekers maar spannende korte verhalen die de aandacht vasthouden, jongeren zelfvertrouwen geven als ze het boek uitlezen en daarna stiekem zelfs niet kunnen wachten om in een volgend verhaal te duiken!

Door de ingelaste pauzes is er voldoende ruimte voor reflectie wat de boekjes ook uitermate geschikt maakt voor klassikaal gebruik.

De boeken geschreven met de dyslectische leerling als doelgroep kenmerkt zich door een aantal aspecten. Zo wordt er een specifiek font gebruikt, voldoende ruimte tussen de woorden en zinnen en wordt er creme/geel papier gebruikt die schittering van het blad vermindert, wat een factor is voor visuele stress en waardoor het soms lijkt of de woorden van de pagina springen. Aangezien deze boeken zijn geschreven voor kinderen met Engels als voertaal, zijn ze ook zeer geschikt voor Nederlandse kinderen waarbij het een tweede taal is waardoor de interesse leeftijd hoger ligt dan de leesleeftijd.

Bij de Reluctant Readers staat per titel de moeilijkheidsgraad aangegeven. Dit kan op diverse manieren voorkomen:

– RL = Reading Level
– RA = Reading Age
– IA = Interest Age

Elementary school:
Grade 1 = groep 3
Grade 2 = groep 4
Grade 3 = Groep 5
Grade 4 = groep 6
etc.

Dyslexia Friendly books Once a reader is hooked by a story, research shows that their reading ability actually improves. Barrington Stoke books are edited and designed to minimise some of the obstacles that can stop struggling, reluctant or dyslexic readers really getting hooked by a book. The books don’t patronise and since they’re by the best authors in the business there’s no stigma attached to being seen reading them.

The tricks used to make the books accessible include:

Short word lengths so readers can enjoy the achievement of finishing a book
Lots of chapter breaks so readers can take a rest
Special edit processes, with trialling by children of the correct reading age
Cream paper which minimises glare
Dyslexia-friendly font
Special line, character and paragraph spacing
Lots of illustration in lower reading-age titles to help with understanding

The stories are pitched at the ‘real’ age of the reader and not their reading age. People who experience difficulties with reading can experience low self-esteem and even depression as a result. No child who struggles with reading should have to read books written for children many years younger than themselves.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.